Toneelgroep Maastricht
Toneelgroep Maastricht is één van de grote nationale toneelgezelschappen, het stadsgezelschap van Maastricht en het huisgezelschap van Theater aan het Vrijthof. Het mensbeeld staat centraal in de voorstellingen van Toneelgroep Maastricht en dat mensbeeld is -in weerwil van de tijdsgeest- positief.
Het gezelschap staat onder leiding van Michel Sluysmans en Frans Hendrickx. Regisseur Servé Hermans ontwikkelt eigen voorstellingen onder de vleugels van het gezelschap en Zorba Huisman doorloopt een talentontwikkelingstraject. Toneelgroep Maastricht wil een gezelschap zijn waar Limburg trots op is en Nederland en Vlaanderen benieuwd naar blijven.
Visie
In een wereld die polariseert, die versnelt, die digitaliseert, die opwarmt, die vereenzaamt, die mensen tegen elkaar uitspeelt, die draait om winnaars en verliezers, kortom in een wereld die in brand staat en die weinig hoop biedt voor de toekomst, kiest Toneelgroep Maastricht er nadrukkelijk voor verhalen te vertellen vanuit een mensbeeld. En dat mensbeeld is, in weerwil van wat we elke dag in het nieuws zien, positief. Toneelgroep Maastricht gelooft in de kracht en de veerkracht van de individuele mens, die de fouten van de mensheid niet kan worden aangerekend.
In de overtuiging dat de theaterbezoeker van nu in toenemende mate snakt naar verhalen waarbij hij/zij troost en nabijheid kan ervaren -in plaats van eenzaamheid en onmacht- brengt Toneelgroep Maastricht verbindende verhalen met personages waarin het publiek zich kan herkennen, waarin goed en kwaad door elkaar lopen, waarin met empathie wordt gekeken naar de mens die kampt met zichzelf en de wereld om zich heen. Anno nu is theater in de ogen van Toneelgroep Maastricht hèt medium dat door het bieden van collectieve ervaringen in staat is -al is het voor een kort moment- het publiek samen te brengen en de eenzaamheid en individualisme die dit tijdsgewricht kenmerken te doen verdwijnen.
Voorstellingen
We maken zowel grote reisvoorstellingen voor de schouwburgen als kleinere voorstellingen voor de Bordenhal en 'vlakke vloer' theaters. We wisselen toneelstukken uit het wereldrepertoire af met nieuw geschreven voorstellingen.
Locatievoorstellingen
Toneelgroep Maastricht is regiobewust en heeft de Limburgse cultuur in haar DNA. We maken speciaal voor Limburg jaarlijks tenminste één (locatie)voorstelling over een Limburgse thematiek. Hiermee zijn we in de verschillende stedelijke regio’s van Limburg aanwezig. We werken samen met diverse lokale en landelijke maatschappelijke, culturele en commerciële partners. Het geeft het gezelschap de kans te zoeken naar op nieuwe vormen van produceren en nieuwe publieksgroepen.
Talentontwikkeling
We organiseren jaarlijks samen met VIA ZUID een uniek talentontwikkelingsproject, Talent Lab. Hierin verrijken en verdiepen steeds zeven jonge en veelbelovende talenten uit verschillende disciplines hun kunstenaarschap.
Zorba Huisman doorloopt voor een langere periode een talentontwikkelingstraject bij Toneelgroep Maastricht. Zij wordt zakelijk, artistiek, productioneel en publicitair ondersteund bij de ontwikkeling van haar eigen projecten.
Publiekswerking
Rondom de voorstellingen organiseren we inleidingen, nagesprekken en contextprogramma's. Regelmatig maken we onze voorstellingen toegankelijk voor anderstaligen en voor mensen met een visuele beperking.
Scholieren
We maken elk jaar in nauwe samenwerking met Het Laagland uit Sittard onder de noemer van Theater in de Klas een voorstelling voor het voortgezet onderwijs. We brengen nieuwe generaties leerlingen in aanraking met de rijkdom van het theater en werken aan het publiek van de toekomst.
Jongeren
We betrekken jongeren tussen 12 en 20 jaar bij onze voorstellingen via het jongerenplatform Wiek. We bieden de jongeren theaterworkshops, toegang tot repetities, montageperiodes en een bezoek aan de premières in Maastricht. Bij iedere productie wordt een exclusief programma ontwikkeld.
Amateurs
We halen de banden aan met het Limburgse amateurveld door artistieke ondersteuning te bieden aan amateurgezelschappen op het moment dat zij dat wensen. We dringen hiermee dieper door in de haarvaten van de Limburgse samenleving.
Publiek
Onze theatervoorstellingen zijn geschikt voor een breed en divers publiek. Van de ervaren toeschouwer die zich wil laten verrassen tot de sceptische scholier. Van de toevallige cultuurliefhebber die geraakt wil worden tot de bezoeker die eerder van musicals houdt.
Gezelschap
Ons gezelschap telt 17 vaste medewerkers. Bij iedere productie wordt ons team versterkt met acteurs en actrices, ontwerpers, vormgevers, schrijvers, musici, technici, fotografen, videomakers, productieleiders etc. op contractbasis. De Raad van Toezicht bestaat uit 6 personen. Toneelgroep Maastricht onderschrijft de Governance Code Cultuur en de Code Fair Practice.
Onderscheidingen
Servé Hermans en Michel Sluysmans ontvingen op 21 november 2019 de Inspiratieprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Zij wonnen de prijs voor hun inspirerende bijdrage aan het maatschappelijke en culturele klimaat in en vanuit Limburg.
Zowel in TAQA Theater de Vest in Alkmaar als in Theater De Veste in Delft koos het toneelpubliek de voorstelling Noem het maar liefde in regie van Michel Sluysmans tot de beste voorstelling van theaterseizoen 2018 – 2019. In TAQA Theater de Vest in Alkmaar verkoos het toneelpubliek de voorstelling Peachez in regie van Michel Sluysmans, samen met 3 andere voorstellingen, tot de beste voorstelling van theaterseizoen 2019 – 2020.
Anbi status en bestuursverslagen
De organisatie is aangemerkt als culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Bekijk hier onze Anbi status. Lees hier de bestuursverslagen en de WNT-norm van Toneelgroep Maastricht.