Fotoproject Papa's Liederen
Tijdens de 31ste editie van Cultura Nova presenteert Toneelgroep Maastricht Papa’s Liederen.
Een ontroerende en muzikale monoloog over acteur Léon Ali Çifteci. Hij groeide vanaf zijn negende op in Limburg nadat zijn vader zijn slagersbestaan in Turkije verruilde voor een nieuw leven als gastarbeider in Nederland.
De tekst is geschreven door Abdelkader Benhali. De voorstelling is te zien in Schunk in Heerlen.
Wij gingen de dialoog aan met inwoners uit deze stad die, net als Ali, uit families met een migratieachtergrond komen. Zo gingen we langs bij kruidenierszaken, kappers, kledingzaken, bakkerijen en slagerijen, en spraken met daadkrachtige mensen die het lef hadden om in Heerlen hun eigen zaak te beginnen. Van sommigen van hen mochten we foto’s maken. We stellen ze graag aan jullie voor.
Tip: klik op de foto's om deze volledig te kunnen zien!
Seerwan, Kapsalon Seerwan, Akerstraat
“We zijn barbieren. Het is hier altijd heel druk. We zijn een familiebedrijf, dit is mijn broertje Sabhan en mijn neefje Hamza. We komen uit Irak. De zaak is van ons allemaal. Wil je iets te drinken? Het leukste aan deze zaak zijn de klanten die hier komen. Er zijn altijd alleen maar leuke klanten hier. Niet veel klagen, lekker komen zitten en knippen.”
Metin, Dunya Market, Akerstraat
“Ik ben zestien jaar geleden vanuit Istanboel naar hier gekomen. Eerst heb ik tien jaar gewerkt in de papierfabriek in Roermond. Hard werken, niks verdienen. Toen ben ik dit bedrijf gestart. Eerst heel klein in het pand hiernaast, nu zijn we uitgebreid naar hier. We hebben veel internationale spulletjes, dus er komen veel internationale mensen. Maar ook ouderen die in de buurt wonen, jongeren die op kamers wonen, of mensen die Aziatisch eten willen maken. We kunnen niet naar je voorstelling komen kijken want we werken altijd! Om 7 uur ‘s morgens gaan we de deur uit, om half 8 ’s avonds zijn we weer thuis.”
Abuzer, AbuSassie, Willemstraat
“Ik maak vandaag Gözleme voor mijn klanten, ik heb heel veel bestellingen vandaag. Dus je mag me niet te veel vragen stellen! Ik ben zeven jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland gekomen voor de liefde. Samen hebben we dit afhaalrestaurant voor Turkse specialiteiten geopend. Soms mis ik Turkije, maar niet zoveel. Ik heb geen tijd daarvoor! Ik heb heel veel werk!”
Hussein en Taj, Tajex Supermarkt, Willemstraat
“Mijn vader Taj is deze supermarkt samen met vier broers gestart. Zij werken hier, en ook ik en mijn broertje en een paar neven en nichtjes. Het is een Arabische supermarkt, maar op een Nederlandse manier ingedeeld. We hebben bijvoorbeeld moderne kassasystemen. Het is wel leuk om mijn vader als baas te hebben. Hij heeft altijd zijn eigen bedrijf gehad, heeft zelf nooit een baas gehad. Dat wil ik zelf ook later. In Aleppo in Syrië hadden we een kleine koffiewinkel. Die koffie verkopen we hier nu ook. Het is koffie met kardemom, dat is super lekker.”
Vedat en Naomi, Dati's, Kempkensweg
“Een jaar geleden zijn we getrouwd. We wisten al lang dat we samen een restaurantje wilden beginnen. Ik kom uit Heerlen uit een Kosovaars gezin, ben in Zwitserland geboren, en Naomi komt gewoon uit Maastricht. Onze Kosovaarse specialiteit is een broodje köfte. We willen meer Kosovaars eten op de menukaart, klanten vinden dat leuk en lekker. Maar zelf eet ik dat niet! De Kosovaarse keuken is heel zwaar, veel met deeg enzo. Daar houd ik niet van. Ik ben meer van het simpele eten.”